Tüm kamera kapatıcılarda RAHATOL koduyla %10 İndirim | 750 TL ve üzeri siparişlerde ücretsiz kargo

Dünyayı Değiştiren 8 Cesur Kadın

 Bir dizi güçlü kadın, zekaları, güçleri, tutkuları ve liderlik nitelikleri ile tarihin akışını şekillendirdi. Funsy Lab sizler için tarihin akışını değiştiren 8 Cesur Kadın yazısını hazırladı.

1. Jane Austen

Romantik komedi kraliçesi Jane Austen, kurnaz sosyal gözlemleri ve zekasıyla bütün bir edebiyat türüne yön verdi.  İngiltere'de sekiz çocuklu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Austen, Pride and Prejudice ve Sense and Sensibility gibi klasik romanlarını genç yaşlarında yazmaya başladı. 

Romanları komik, sevecen ve kadınların toplumdaki rollerini sorguluyor. Austen, zamanının en popüler romanlarından bazılarının yazarı olarak kimliğini gizlemek zorunda kaldı ve kardeşi Henry, gerçek yazarın kendisi olduğunu halka ancak ölümüne kadar açıklamadı. Edebi etkisi hala devam ediyor ve romanlarından alınan temalar ve dersler bugün hala geçerli.

 2. Maya Angelou

Maya Angelou, Amerikan tarihinin en etkili kadınlarından biridir ve bir şair, şarkıcı, anı yazarı ve sivil haklar aktivistiydi.

Angelou zor bir çocukluk geçirdi. Arkansas, Stamps'ta büyüyen siyah bir kadın olan Maya, hayatı boyunca ırksal önyargılar ve ayrımcılık yaşadı. Angelou, yedi yaşındayken annesinin erkek arkadaşı tarafından saldırıya uğradı ve daha sonra amcaları tarafından intikam almak için öldürüldü. Bu olay, Angelou'yu yıllarca dilsiz yaşadığı noktaya kadar travmatize etti.

I Know Why the Caged Bird Sings ve diğer eserleri sivil haklar hareketinin en yüksek seslerinden biri oldu ve kimlik, tecavüz, ırkçılık ve okuryazarlık gibi konuları araştıran ve karakterin gücünün ve sevginin ne kadar güçlü olduğunu gösteren bu kadın, edebiyatın bütün travmalara yardımcı olabileceğini bizlere kanıtlıyor.

3. Sojourner Truth

 

Sojourner Truth, Amerika tarihindeki en ilham verici siyah kadınlardan biridir. Afrikalı-Amerikalı bir kölelik karşıtı ve kadın hakları aktivisti olan Truth, 1851'de Akron'daki Ohio Kadın Hakları Konvansiyonu'nda şimdilerde ünlü olan ve “Ben Kadın Değil miyim?” olarak bilinen bir konuşma yaptı.

Truth dokuz yaşında ailesinden ayrıldı ve daha sonra bir koyun sürüsü ile birlikte açık artırmada 100 dolara satıldı.  1829'da Truth, bebek kızı Sophia ile birlikte özgürlüğe kaçtı, ancak diğer iki çocuğunu geride kalmak zorunda kaldı. 

Truth, 1840'ların sonlarında kadınların ve Afrikalı Amerikalıların haklarını savunmaya başladı ve kadın hakları, hapishane reformu ve genel oy hakkı hakkında tutkulu konuşmalar yapmasıyla biliniyordu. 1883'te Michigan'da ölen Truth, kölelik kaldırma hareketinin önde gelen liderlerinden ve kadın haklarının en eski savunucularından biri olarak biliniyor.

4. Marie Curie

Polonya doğumlu Marie Curie, radyoaktivite terimini ortaya atan, iki yeni element (radyum ve polonyum) keşfeden ve taşınabilir bir x-ışını makinesi geliştiren öncü bir fizikçi ve bilim insanıydı.

Curie, biri fizik, diğeri kimya için olmak üzere iki ayrı Nobel Ödülü kazanan ilk kişiydi ve bugüne kadar Curie, cinsiyeti ne olursa olsun, iki farklı bilim dalında Nobel ödülü alan tek kişidir.

Curie, bilim ve fizik erkeklerin egemen olduğu bir alan olduğu için kariyeri boyunca neredeyse sürekli sıkıntı ve ayrımcılıkla karşılaştı, ancak buna rağmen araştırması güncelliğini koruyor ve bilim dünyasını bugüne kadar etkiledi

5. Kraliçe 1. Elizabeth

Elizabeth, bir erkek yerine ülkesiyle evlenmeyi seçtiği için kendisine 'Bakire Kraliçe' adını verdi.  Şimdi eski tarih gibi görünebilir, ancak Kraliçe I. Elizabeth, İngiliz tarihinin en başarılı hükümdarlarından biridir ve onun yönetiminde İngiltere, siyaset, ticaret ve sanatta büyük bir Avrupa gücü haline geldi.

Elizabeth kadın olduğu için tahta çıkmasında teknik açıdan zorluklar vardı. Ancak I. Elizabeth, tüm karşı çıkanların yanıldığını kanıtladı ve en büyük kadın liderlerden biri haline geldi.  Zekası, kurnazlığı ve asabiliğiyle tanınan 'Bakire Kraliçe' tarihin gerçekten en büyük kadınlarından biriydi.

6. Malala Yousafzai 

Malala Yousafzai, 12 Temmuz 1997'de Pakistan'da doğdu. Yousafzai'nin babası bir öğretmendi ve köyünde bir kız okulu işletiyordu, ancak Taliban kasabasını ele geçirdiğinde tüm kızların okula gitmesini yasakladı.  2012'de, 15 yaşındayken Malala, kadınların eğitim hakkı hakkında kamuoyu önünde konuştu ve sonuç olarak, silahlı bir adam okul otobüsüne bindi ve genç aktivisti başından vurdu.

Malala kurtuldu. 

Yousafzai, dünya sahnesinde şiddetli bir varlık haline geldiği İngiltere'ye taşındı ve 2014'te 17 yaşında Nobel Barış Ödülü'nü alan en genç kişi oldu.  Malala şu anda Oxford Üniversitesi'nde Felsefe, Politika ve Ekonomi okuyor.

7. Amelia Earhart 

Amelia Earhart bir kural bozucunun tanımıydı.  Atlantik'i tek başına geçen ilk kadın ve Hawaii'den ABD'ye tek başına uçan ilk kişi olan Amerikalı bir havacı olan Amelia, öncü bir havacı ve gerçek bir kadın öncüydü.

 

Earhart, 1897'de Kansas'ta doğan Amelia, küçük yaştan itibaren cinsiyeti tarafından kutulanmayı reddetti, büyürken basketbol oynadı, oto tamir kursları aldı ve kısa bir süre üniversiteye gitti.  1920'de, Earhart uçuş derslerine başladı ve hızla pilot lisansını almaya karar verdi ve Aralık 1921'de uçuş testini geçti.

8. Safiye Ali

Türk tarihinin ilk kadın doktoru olan Safiye Ali Balkan savaşları sırasında cephedeki yaralı askerleri görüp, doktor olmaya karar veriyor. Almanya’da Kadın ve çocuk hastalıkları alanında eğitim alan Safiye Ali, eğitimini tamamlar tamamlamaz ülkemize geri dönüp burada bir klinik açmış, hizmet vermeye başlamıştır.

Uluslararası olarak bizi çok defa temsil eden güçlü kadın Safiye Ali’yi minnetle anıyoruz.

 

https://iyikigormusum.com/ingiliz-edebiyatinda-feminen-bakis-acisi-jane-austen

https://gaiadergi.com/radyoaktif-izleri-silinemeyen-bilim-kadini-marie-curie/

https://blog.konusarakogren.com/ingilizce-unlu-sozleri/maya-angelou/

https://sites.manchester.ac.uk/wilnet/2018/05/28/sojourner-truth-aint-i-woman/

https://www.yeniakit.com.tr/biyografi/i-elizabeth

https://ceotudent.com/egitim-icin-hayati-pahasina-savasan-kadin-malala-yousafzai

https://www.independent.co.uk/news/people/amelia-earhart-mystery-solved-disappearance-bones-discovered-island-female-pioneer-feminist-a8248711.html

https://www.independent.co.uk/news/people/amelia-earhart-mystery-solved-disappearance-bones-discovered-island-female-pioneer-feminist-a8248711.html

Sale

Unavailable

Sold Out